THIS COMPANY DITCHED 90 PRIVATE OFFICES AND LOVES IT

THIS COMPANY DITCHED 90 PRIVATE OFFICES AND LOVES IT

THIS COMPANY DITCHED 90 PRIVATE OFFICES AND LOVES IT

THIS COMPANY DITCHED 90 PRIVATE OFFICES AND LOVES IT

Like so many other companies seeking to modernize, ad agency FCB decided to ditch the 90 private spaces at their Toronto office in favor of a mostly open plan space that would encourage collaboration and creativity. The resulting office design, courtesy of Bartlett & Associates Ltd., is nothing short of inspirational.

FCB’s new home is located in a space that has a former life as a turn-of-the-century light bulb factory. As both a nod to the building’s history and a reminder of FCB’s mission of creativity and innovation, an enormous light bulb with the agency’s name as the filament greets both employees and customers alike as the walk in the entryway.

The building itself offers a variety of spaces for employees and customers to meet and work, from grabbing an informal cup of joe at the Market Square Coffee Bar to meeting formally in the Boardroom. FCB has been thrilled with the redesign; the company’s creative director raved that “the increase in energy was literally overnight”.

Please talk about any other notable aspects of the project that make it unique.

The FCB space is located in an historic building known as the Lightbulb Factory, which was built in 1908 for the Sunbeam Incandescent Lamp Company of Canada. Later, as the Canadian head office for the General Electric Company, they produced electric clocks, fuses and light bulbs. The tie-in of the light bulb factory with ad agency inspiration was perfect

The design features a large, open space with high ceilings, wide corridors and strong perspectives that establish a sense of scale within the space. Three dominant principal axes anchor the design solution and provide a dimensional energy:

  1. Reception to Market Square,
  2. Market Square to Creative Department, and
  3. Mezzanine/staircase complex that transitions two and one-half floors.

As requested by the client, the space is multi-functional: Reception, Market Square, the Boardroom, Creative Department lounge, and Mezzanine breakouts are all suitable for informal staff gatherings and town halls, which drives a sense of corporate community. In addition, the layout provides multiple ways to engage clients (informally at the Market Square Coffee Bar, in the more formal Boardroom and in Creative breakouts). Copied from work design magazine.

For more information about it then contact us here.

Click here to see our all services related it.

Write a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *